Vijf Elementen voedingsadvies

Hippocrates (460 - 370 v. Chr.) verkondigde al:

'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'

 

OUD MAAR HEDENDAAGS

 

De Vijf Elementen voedingsleer is gebaseerd op de voedingsleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), aangepast aan de hedendaagse hectische leefstijl van het Westen en aangevuld met actuele voedingskennis.

 

WAAR DRAAIT HET OM?

Goede vertering

Bij een Vijf Elementen voedingsadvies draait alles om de juiste vertering. Niet wat u eet is goed voor u, maar wat u kunt verteren. De basis is dan ook om de spijsvertering te versterken. De voeding moet zodanig worden bereid, dat deze goed op de maag valt. Het doel is om elke dag via een geschikte keuze aan voedingsmiddelen ons lichaam te versterken. Zo kunnen onevenwichtigheden worden voorkomen of ziektes worden aangepakt.

 

Vijf Elementen

In eerste instantie richten wij ons met de voeding op het Aarde Element om vandaar uit de andere Elementen in balans te brengen.

 

De vijf Elementen corresponderen ieder met een eigen smaak, waarbij iedere smaak weer een specifieke werking heeft op één van de vijf orgaansystemen.

 

Ieder element is gekoppeld aan een emotie (interne factor) en externe factor. Bij langdurige blootstelling hieraan, kan er een disbalans en dus ziekte in ons systeem ontstaan.

 

Een voorbeeld hiervan is wind, waaronder we ook tocht rekenen, dat het daarbij behorende Element Hout uit balans kan brengen.

 

Als één van de vijf Elementen langdurig uit balans is, zal dit onherroepelijk zijn weerslag hebben op de andere Elementen en treedt er een verder gaande disbalans in het lichaam op. Deze disbalans manifesteert zich in meer en dieper gewortelde ziektebeelden.

Zo zijn bepaalde ziektebeelden gerelateerd aan bepaalde elementen.

Bijvoorbeeld: nachtblindheid – Hout, moeilijk inslapen – Vuur, winderigheid – Aarde, chronische infecties – Metaal, onvruchtbaarheid – Water.

 

We onderscheiden hierbij de volgende Elementen met hun daarbij horende Chinees orgaansysteem, smaak en ziekmakende factoren:

Thermische werking

Ieder voedingsmiddel heeft zijn eigen thermische werking, waarmee het respectievelijk een afkoelende of juist verwarmende werking op het lichaam heeft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen hete, verwarmende, neutrale, verfrissende en afkoelende voedingsmiddelen.

Tevens heeft de bereidingswijze invloed op de thermische werking.

 

Bevochtigende / uitdrogende werking

Voedingsmiddelen kunnen bevochtigen of juist uitdrogen.

 

Actuele en individuele factoren

Tenslotte wordt er rekening gehouden met o.a.:

Het actuele seizoen

Zo willen we in de winter, wanneer het buiten koud is, ons lichaam meer verwarmen dan in de zomer.

Het “weer”

Bij mistige dagen of als u in een vochtig huis woont en u daarvoor gevoelig bent, vermijden we dampvormende voedingsmiddelen.

Tijdstip

Aan het einde van de middag/ begin avond willen we Yin (rust en ontspanning) opbouwen. Dit doen we door te kiezen voor voedingsmiddelen, die dit ondersteunen.

Individuele constitutie en conditie

Ben je van nature kouwelijk? Dan kiezen we voor thermisch warme voedingsmiddelen, maar hierbij houden we wel rekening met de klachten die op dat moment spelen. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers (hitte).

 

Uniek advies op maat

U begrijpt, dat al deze factoren voor iedereen anders zijn, vandaar dat ieder voedingsadvies uniek en op maat gemaakt is. Daarbij wordt er niet alleen naar de voeding gekeken, maar ook naar de leefstijl. In bepaalde gevallen kan aanvullende therapie nodig zijn.

 

Wanneer een Vijf Elementen voedingsadvies?

Denk o.a. aan: spijsverteringsproblemen, prikkelbare darm syndroom, lage weerstand, over- en ondergewicht, vermoeidheid, concentratieproblemen, burn-out, slaapstoornissen, allergieën, intoleranties, kouwelijkheid, hoofdpijn, terugkerende verkoudheid, lage weerstand, (onvervulde) kinderwens, menstruatie-, overgangsklachten, ter preventie van (ernstigere) gezondheidsklachten en ter ondersteuning van overige TCG-therapieën.

 

Werkwijze

Het Vijf Elementen voedingsadvies bestaat uit drie consulten, verspreid over 1,5 à 3 maanden.

 

Voorafgaand aan het eerste consult vraag ik u anamneseformulieren in te vullen, alsmede gedurende één week een voedingsdagboek bij te willen houden.

 

Tijdens het eerste consult staat de anamnese en uw gezondheid centraal.

 

De resultaten van het eerste consult worden uitgewerkt en tijdens het tweede consult besproken en uitgelegd. U ontvangt een voedingsadvies op maat met bijbehorende leefstijladviezen en een aantal recepten, die hierbij passen.

 

U kunt nu aan de slag.

 

Tijdens het derde consult bespreken we de behaalde resultaten, zaken waar u tegen aanloopt en stellen we de voedingsadviezen aan de hand hiervan bij.

﷯

Valetudo

Gezondheid en Ontspanning

 

Nicolette Sprenkels

Kerkdoel 5,  3264 AG Nieuw-Beijerland

Tel.: 06-40933686

 

KvK Rotterdam nr.: 58942149

BTW nr.: NL001807570B07